Runderbouillon met gerst en champignons

INGREDIËNTEN

  • 675 g ontbeende runderschenkel in blokjes 2,5 cm
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 200 ml cider
  • 1,4 l warme groentebouillon
  • 1,4 l warme runderbouillon
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 blaadjes verse laurier
  • 100 g parelgerst, afgespoeld
  • 2 fijngehakte uien
  • 250 g fijngehakte champignons
  • Afwerking: een paar extra blaadjes tijm
  • Begeleiding: brood en/of seizoensgroenten

BEREIDING

  • Doe de blokjes rundvlees in een grote kom en kruid ze met peper en zout.
  • Doe de helft van de olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak er het rundvlees 3 tot 4 minuten in aan tot wanneer het overal mooi bruin ziet. Doe de blokjes rundvlees vervolgens in een grote kookpot met deksel.
  • Voeg de cider, bouillons, tijm en laurierbladeren eraan toe.
  • Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de kookpot af en laat 1 ½ uur pruttelen.
  • Doe de parelgerst erbij, dek de kookpot opnieuw af en laat nogmaals 1 ½ uur pruttelen, roer alles regelmatig om.
  • Verwarm intussen de overige olie in dezelfde pan van het vlees en stoof er de uien 10 tot 15 minuten in aan op een zacht vuur tot wanneer ze gekaramelliseerd zijn. Haal de pan van het vuur, voeg er de champignons aan toe en roer om.
  • Tijdens de laatste 5 tot 10 minuten van de bereiding, doe de uien en champignons in de kookpot en laat ze mee pruttelen.
  • Serveer deze warme runderbouillon met knapperig vers brood en/of seizoensgroenten.

Tips en kooktijden

Zoals met veel stoofpotten en soepen is de smaak de dag erna vaak nog beter ! Haal ze uit de koelkast en warm alles opnieuw goed op.

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 3 uur

AANTAL PERSONEN: 

6